Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Süreci

Kredi kartı ile alışveriş yaparken ipin ucu çoğu zaman kaçmakta ve insanlar ihtiyacınız olmayan şeyleri almaktadır. Bunun acı faturası ay sonu kredi kartı ekstresi geldiğinde belli olmakta ve ay ay taksitlere bölünmüş ödemelerin katlanarak ödenmesi güç bir borç haline geldiği görülmektedir. Peki kredi kartı borcunu ödeyemediğiniz durumlarda yasak takip süreci nasıl işlemektedir diye merak ediyorsanız bu konuda sizi aydınlatalım.

Kredi kardı borcunuzun son ödeme tarihinde toplam tutarı yada en az ödenmesi gereken asgari tutarı ödemediğiniz taktirde kart ödemesi gecikmesi devreye girer. Son ödeme tarihinden itibaren 15. gün sonunda kredi kartınız asgari tutar ödenene kadar kullanıma kapatılır. Bu noktadan sonra borç yine ödenmediği taktirde bir sonraki aşama olan evreye geçilir. Kredi kartı borcu 90 günlük gecikme sürecine girdiğinde banka tarafından iptal edilir ve idari takip için yasal süreç başlatılır. Bu süre içerisinde yasal takipte kredi kartı borcunu ödemesi için kart sahibinde ihtar çekilir. İlk ihtarda kredi kartı sahibinin tüm borcunu 7 gün içerisinde ödemesi istenir.

Son ödemede yapılmadıysa artık kredi kartı borcu ile yasal süreci takip etmek için avukata devredilir ve bankanın idari takip bölümü tarafından incelemeye alınır. Bu aşamada kredi sahibi ile iletişime geçilip yeni bir ödeme planı sunulabilir. Bu geçen süreler için mevcut kart borcunuza faiz uygulanmaya devam etmektedir. Son ödeme planı ile borçların ödenmesi sözü alınırsa banka icra aşamasına geçmeden ödemelerinizi yapmanızı bekleyebilir. Ancak yine ödeme yapılmadıysa kanuni takip aşaması ile birlikte icra takibi başlatılır.

İdari takip süreci icradan önceki son aşamadır. Bu süre içerisinde banka yetkililerin sundukları ödeme planları ile ilgili anlaşmaya varmanızı tavsiye ederiz. Bu süreçte banka uygulanan faizlerin bir kısmını silmeyi ve ödemenizi tekrar yapılandırmayı size teklif edecektir. Ancak bu noktada anlaşma yapmazsanız sonraki süreçte icra yolunda kredi borcunuz dışında avukat ücret, dosya ve dava masrafları gibi ekstra ödemeler ile karşılaşacaksınız. Kredi kartı borcunuzu da gecikme faizi ile birlikte ödemeye mahkum olacağınız için normal borcunuz bir kaç katına çıkacağı için bu aşamaya kalmadan ödeme planı oluşturmaya çalışmalısınız.

Unutmamanız gereken bir diğer konuda idari ve yasal takibe girmiş kredi kartı borcunuz Kredi Kayıt Bürosuna iletileceği için tüm bankalar tarafından borçlarınız görülebilecek ve kredi notunuzun düşmesine sebep olacaktır. Yani borcunuzu kapatmak için başka bankadan kredi çekmek istediğinizde bu borç yine karşınıza çıkacak ve işinizi dahada zorlaştıracaktır. Kredi kartı borcunun yasal takip süreci hakkında söyleyebileceklerimiz şuanlık bu kadar. Aklınıza takılan sorularınızı yorum olarak gönderebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir