Senet Ödeme Günleri CUMA PAZAR PAZARTESİ ÇARŞAMBA

Senet aldığımız bir hizmet ya da mal karşılığında borçlandığımızı yasal olarak kabul ettiğimiz bir teminattır. Senetler vasıtası ile aslında bankalar aracılığı ile yapmış olduğumuz işlemleri pratik düzeyde yineleyebiliyoruz. Nasıl ki bankalar taksitlerle alışveriş yapmamıza müsaade ediyorsa, senet ile yapılan alışverişlerde de anlaşmalı bir şekilde taksitli ödeme söz konusu olmaktadır. 

Senet ile alışveriş yapmak elbette hayatı kolaylaştıran ve güvenilirliği sağlayan bir ticari faaliyettir. Fakat her yasal belgenin bir sorumluluğu ve yükümlülüğü bulunmaktadır. Yeterince bilgi sahibi olmayan birisi için senet her zaman avantaj sağlayamayabilir.

Senetler ile ilgili en önemli bilgi, senetlerin ödeme günleridir. Bu hususta karıştırılan bir mevzuu bulunmaktadır: Bu kağıtlar düzenlenirken muhakkak ki üzerinde senet ödeme günleri yazılmaktadır. Yani senet üzerine yazılan tarih, senedin hazırlandığı değil, ödeneceği tarihtir. Bu noktaya son derece dikkat ve özen göstermeniz gerekir.

Senetlerin ödeme günleri kişilerin aldığı ortak karar ile belirlenmektedir. Dolayısıyla alıcı kişi size senedi ayın hangi günü ödeyebileceğinizi soracaktır. Bu nedenle bu duruma dikkat etmeli ve söz sahibi olduğunuzu unutmamalısınız.

Senet Vade Ödeme Günü

Senedin vadesi yani ödeme günü senet üzerinde yazan tarihtir. Fakat son ödeme gününüz senedin üzerinde yazan tarih olmamaktadır. Senetler bilindiği gibi bir kıymetli evraktır ve hukukumuzda yapılan düzenlemeler ile doğru bir senedin nasıl olması gerektiği ve ödeme günleri hakkında bilgi bulmak oldukça kolaydır.

senet ödeme günü

Senetlerin tabii ki vade tarihinde ödenmesi gerekir. Fakat son ödeme günü vadesinden itibaren iki gündür. Yani vadesinde ödenmeyen bir senet için hemen yasal işlem başlatılamaz. Alıcı borçluya vade gününden sonra iki iş günü süre tanımakla yükümlüdür. Ancak bu iki iş günü geçtikten sonra yasal işlemlere başvurulabilir.

Ödeme Günü Çarşamba Olan Bir Senet Ne Zaman Ödenir?

Bir senet düzenlendiğini varsayalım. Bu senet için bir vade tarihi belirlenmiş ve bu tarih Çarşamba gününe denk gelmiş olsun. Böyle bir durumda senedinizin vadesi Çarşamba günüdür. Yani borcunuz için ödemeyi Çarşamba günü yapmanız gerekmektedir. Fakat olağandışı bir durum oldu ya da ödeme için uygun miktarı o gün ayarlayamadınız diyelim. Bu durumda iki iş günü içerisinde ödeme yapmanız gerekmektedir: yani Perşembe ve Cuma günü sizin için son ödeme günleridir. Bu iki gün geçtikten sonra alıcı kişi protesto çekerek hakkınızda yasal işlem başlatabilir.

Fark ettiğiniz üzere alıcının borçluya çekeceği protesto, Cumartesi gününe denk gelmektedir. Fakat hukukumuzda da belirtildiği gibi protesto işlemleri iş günleri dâhilinde yapılabilmektedir. Bu durumda alıcı ilk iş günü olan Pazartesi günü yasal işlemleri başlatabilir.

Borcunuzu elden ödeyebilme şansınız varsa Perşembe ve Cuma günü ödeyemediğiniz borcunuzu hafta sonu da ödeyebilirsiniz. Unutmayın ki, Türk hukukunun en önemli maddelerinden biri iyi niyettir. Bu durumda sırf ödeme gününü uzatmak amacı ile ödeyebileceğiniz bir borcu ödememeniz doğru olmayacaktır. Dolayısıyla iş gününe denk gelmeyen günlerde yasal bir işlemin başlatılamamasını fırsat bilmemek ve gereğini yaparak borcunuzu ödemeniz uygun olacaktır.

Ödeme Günü Pazar Olan Bir Senet Ne Zaman Ödenir?

Bir başka örnek vererek soru işaretlerini ortadan kaldırmak istersek, vade gününün hafta sonuna denk geldiğini varsayabiliriz. Senedinizin vadesinin Pazar gününe denk geldiğini varsayalım. Senet ödeme günü iş günleri içerisinde olabileceği için Pazar günü bir senet ödeme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Eğer borcunuzu banka işlemleri ile değil de elden halledebiliyorsanız elbette bugün bir ödeme yapabilirsiniz. Fakat eğer bu şekilde ödeme imkanınız bulunmamaktaysa o halde sizin adınıza herhangi bir yasal sürecin başlatılamayacağına da emin olabilirsiniz.

Vadesi Pazar gününe denk gelen bir senedin ödeme günü ilk iş gününe kaymaktadır. Yani otomatik olarak vadeniz Pazartesi günü olacaktır. Pazartesi günü bu borcu ödeyemezseniz, yine sizlere iki gün tanınacaktır. O halde Salı ve Çarşamba günleri de son ödeme gününüz olacaktır. Bu durumda hakkınızda bir yasal işlem başlatılacaksa en erken Perşembe günü bir protesto çekilerek süreç başlatılabilir.

Her ne kadar bu işlemler çok karmaşık görünse de, aslında son derece basit kurallara sahiptir. Kısaca senet üzerinde yazılan vade tarihinde ödenir. Ödeme yapılmazsa iki iş günü sonunda protesto ile yasal işlem başlatılabilir.

KAYNAK: https://www.kredivar.net/senet-odeme-gunleri.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir