Senet aldığımız bir hizmet ya da mal karşılığında borçlandığımızı yasal olarak kabul ettiğimiz bir teminattır. Senetler vasıtası ile aslında bankalar aracılığı ile yapmış olduğumuz işlemleri pratik düzeyde yineleyebiliyoruz. Nasıl ki bankalar taksitlerle alışveriş yapmamıza müsaade ediyorsa, senet ile yapılan alışverişlerde de anlaşmalı bir şekilde taksitli ödeme söz konusu olmaktadır.
Senet ile alışveriş yapmak elbette hayatı kolaylaştıran ve güvenilirliği sağlayan bir ticari faaliyettir. Fakat her yasal belgenin bir sorumluluğu ve yükümlülüğü bulunmaktadır. Yeterince bilgi sahibi olmayan birisi için senet her zaman avantaj sağlayamayabilir.
Senetler ile ilgili en önemli bilgi, senetlerin ödeme günleridir. Bu hususta karıştırılan bir mevzuu bulunmaktadır: Bu kağıtlar düzenlenirken muhakkak ki üzerinde senet ödeme günleri yazılmaktadır. Yani senet üzerine yazılan tarih, senedin hazırlandığı değil, ödeneceği tarihtir. Bu noktaya son derece dikkat ve özen göstermeniz gerekir.
Senetlerin ödeme günleri kişilerin aldığı ortak karar ile belirlenmektedir. Dolayısıyla alıcı kişi size senedi ayın hangi günü ödeyebileceğinizi soracaktır. Bu nedenle bu duruma dikkat etmeli ve söz sahibi olduğunuzu unutmamalısınız.
Senet Vade Ödeme Günü
Senedin vadesi yani ödeme günü senet üzerinde yazan tarihtir. Fakat son ödeme gününüz senedin üzerinde yazan tarih olmamaktadır. Senetler bilindiği gibi bir kıymetli evraktır ve hukukumuzda yapılan düzenlemeler ile doğru bir senedin nasıl olması gerektiği ve ödeme günleri hakkında bilgi bulmak oldukça kolaydır.
Senetlerin tabii ki vade tarihinde ödenmesi gerekir. Fakat son ödeme günü vadesinden itibaren iki gündür. Yani vadesinde ödenmeyen bir senet için hemen yasal işlem başlatılamaz. Alıcı borçluya vade gününden sonra iki iş günü süre tanımakla yükümlüdür. Ancak bu iki iş günü geçtikten sonra yasal işlemlere başvurulabilir.
Ödeme Günü Çarşamba Olan Bir Senet Ne Zaman Ödenir?
Bir senet düzenlendiğini varsayalım. Bu senet için bir vade tarihi belirlenmiş ve bu tarih Çarşamba gününe denk gelmiş olsun. Böyle bir durumda senedinizin vadesi Çarşamba günüdür. Yani borcunuz için ödemeyi Çarşamba günü yapmanız gerekmektedir. Fakat olağandışı bir durum oldu ya da ödeme için uygun miktarı o gün ayarlayamadınız diyelim. Bu durumda iki iş günü içerisinde ödeme yapmanız gerekmektedir: yani Perşembe ve Cuma günü sizin için son ödeme günleridir. Bu iki gün geçtikten sonra alıcı kişi protesto çekerek hakkınızda yasal işlem başlatabilir.